Café International Im Café International bieten wir geflüchteten und nichtgeflüchteten Menschen einen Treffpunkt. commYOUnication Die Gruppe “commYOUnication” bietet einmal im Monat im Gemeindezentrum der Bergkirche (Bergstraße 16) einen Treffpunkt für Geflüchtete und Nicht-Geflüchtete in lockerer Atmosphäre. Ob Sprechen üben, Fragen zu alltäglichen Problemen, voneinander lernen oder einfach nur miteinander lachen: die Veranstaltung bietet die Plattform, die die Teilnehmenden selbst gestalten. Internationale Frauengruppe Wir treffen uns regelmäßig zu gemeinsamen Aktivitäten - sei es Kochen, Tanzen, Lachen oder Ausflüge ins Museum, zu Konzerten oder in den Botanischen Garten. FreiZeit für Flüchtlingskinder Wir schaffen Freizeitangebote für Kinder aus den Erstaufnahme-Einrichtungen Bramsche-Hesepe und Natruper Holz. Öffentlichkeits- und Kulturarbeit Wir betreuen Infostände, halten Vorträge und organisieren öffentlichkeitswirksame und kulturelle Aktivitäten und Veranstaltungen - für und mit geflüchteten Menschen. Sunday-Gruppe Wir bieten jeden vierten Sonntag im Monat Draußen-Aktivitäten für geflüchtete Menschen an. Wer viel frische Luft mag, ist hier genau richtig. UMFdenken – jetzt! UMF ist die Abkürzung für “unbegleitete minderjährige Flüchtlinge”. In diesem Projekt verwirklichen wir Freizeit- und Bildungsprojekte mit UMFs in Osnabrück. Frauen treffen Frauen Unter dem Motto “Sprache schafft Vertrauen” geben wir Frauen aller Herkunftsländer Gelegenheit, gemeinsam die deutsche Sprache zu üben. Newcomers Im Dokumentarfilm "Newcomers" treffen wir geflüchtete Menschen in ganz Deutschland.

Δήλωση αποστολής

Βοηθάμε ενεργά τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Είμαστε αρμόδιοι για πρόσφυγες και μετανάστες και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Ως σύλλογος με κοινωνικά και πολιτικά ενδιαφέροντα τους βοηθάμε να οργανώσουν τη ζωή τους στη Γερμανία. Βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε την ειρηνική συμβίωση και τις πολιτισμικές ανταλλαγές και ενθαρρύνουμε την κατάργηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά σας.

Ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων κάνουμε τα πάντα για να μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ζουν ανάμεσά μας αξιοπρεπώς και χωρίς να φοβούνται. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους στις διάφορες υπηρεσίες και στη δημοσιότητα, ασχέτως με την κατάσταση της άδειας παραμονής τους. Υποστηρίζουμε και ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν άλλη πρόσβαση σε παρόμοιες υπηρεσίες. Για να πετύχουμε τους στόχους μας συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς και διευρύνουμε την κοινωνική μας δικτύωση.

Ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους που ζουν εδώ να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και σας προσφέρουμε πολλές εναλλακτικές σε περίπτωση που επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε. Θέλουμε να διαμορφώσουμε την καθημερινότητά μας και να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Έτσι προκύπτει η επιτακτική ανάγκη της διαμόρφωσης μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας. Γι᾿ αυτό δραστηριοποιούμαστε σε πολιτικό επίπεδο και συμμετέχουμε σε δημόσιες συζητήσεις.

Υποστηρίζουμε την πολιτισμική ποικιλία. Ενδιαφερόμαστε για την τέχνη και τον πολιτισμό όλων των χωρών και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην προβολή τους.

Παρέχουμε πολλές υπηρεσίες στους πρόσφυγες και ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη.

Κυρίως βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις για τους πρόσφυγες που δεν έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικά κέντρα, εκπαιδευτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές ευκαιρίες.

Το συμβουλευτικό μας κέντρο παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να παραμείνουν στην ασφάλεια της Γερμανίας. Ειδικευόμαστε κυρίως στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δίκαιο και στις συμβουλές κατά τις πρώτες μέρες της άφιξης αλλά και σε ό,τι αφορά την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Σε αυτή μας την προσπάθεια μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και με άλλους.

Προσφέρουμε ευκαιρίες μόρφωσης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Οργανώνουμε δραστηριότητες που προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Διαπιστώνουμε και υποδεικνύουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υποδοχής προσφύγων τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο σε θέματα σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου. Μέσω της δημοσιότητας και του τύπου υπερασπιζόμαστε πολιτικά συμφέροντα και ανθρωπιστικές ανάγκες με σκοπό να πληροφορήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας.

Εκτιμάμε ο ένας τον άλλο.

Θεωρούμε αυτονόητο το να δείχνουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας προς όλους τους ανθρώπους. Συνεργαζόμαστε με πρόσφυγες και μετανάστες και τους δίνουμε τη δυνατότητα να οργανώσουν μαζί μας το σύλλογο. Δίνουμε πάντα βάση στη γνώμη των άλλων, είτε αυτοί είναι μέλη του συλλόγου είτε οι άνθρωποι που βοηθάμε. Η δουλειά μας βελτιώνεται συνεχώς μέσω της εθελοντικής εργασίας, γι᾿ αυτό και δίνουμε στους εθελοντές τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες και να συνεργαστούν μαζί μας. Θεωρούμε πολύ σημαντική την κοινή λήψη αποφάσεων.

Υποστηρίζουμε τη διαφάνεια στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο σύλλογό μας καθώς και στη ροή πληροφοριών. Η δραστηριοποίησή μας βασίζεται σε ανοιχτές σχέσεις εμπιστοσύνης. Στόχος μας είναι η βελτίωση των υπηρεσιών μας από γενιά σε γενιά.

Ως σύλλογος που προάγει τη μόρφωση προσπαθούμε συνεχώς να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Ενθαρρύνουμε το διάλογο, ακούμε με προσοχή διαφορετικές απόψεις, διευκρινίζουμε απορίες και επαινούμε την καλή δουλειά.Η κοινωνικότητα, η ειλικρίνεια και το θάρρος είναι για εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της συμβίωσης. Το χιούμορ και η ευθυμία μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την πολλές φορές δύσκολη δουλειά μας.